TED Atakent Koleji Okullarında, anaokulundan liseye kadar yapılandırılmış bilişim teknolojileri dersleri TEDtech adıyla uygulanmaktadır. Öğrencilerimizin başta bilişimsel düşünme olmak üzere, 21.yy. becerilerini kazanmalarını sağlamak bölümümüzün temel ilkesidir. Bilişim tEknolojileri Bölümü olarak bu prensip doğrultusunda download eden değil, upload eden; birlikte, iletişim halinde, disiplinler arası çalışan, eleştirel düşünebilen, problem çözme gücü yüksek, yaratıcı düşünen bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

 

Lisemizde uyguladığımız programlar:

Python ile Kodlama:

Python, 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam’da geliştirilmeye başlanmış; nesne yönelimli, yorumlanabilen, modüler ve etkileşimli bir programlama dilidir.

Python dili C – C++ gibi dillerin aksine Interpreter yani yorumlayıcı bir dildir. Dolayısıyla derlemeye gerek kalmadan çalıştırabilir ve bu sayede çok hızlı bir biçimde uygulama geliştirebilirsiniz.

Python kullanarak masaüstü programlama, oyun programlama, taşınabilir cihaz programlama, web programlama ve ağ programlama çalışmaları rahatlıkla yürütülebilir.

 

Java Programlama:

Java, ilk olarak Sun Microsystems tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili ve bilgi işlem platformudur.

Java’nın sık kullanılan sloganlarından biri; “bir defa yaz, her yerde çalıştır” olan “write once, run anywhere” (WORA)’dir. Bu sloganın özelliği; Java’nın derlenmiş Java kodunun Java’yı destekleyen bütün platformlarda tekrar derlenmeye ihtiyacı olmadan çalışabileceği imâsıdır.

Java, nesne yönelimli yapısal bir programlama dilidir. Yani insanların yapmak istediklerini bilgisayara aktarmak için kullandıkları araçlardan biridir. Bu dilde yazılan bilgiler, daha sonra program haline dönüşerek daha öncesinde tanımlamış olduğumuz şeyleri yapacak şekilde çalışır.

Java, yapısal bir programlama dili olduğu için diğer yapısal programlama dillerinin taşıdığı tüm özellikleri taşır. (Fonksiyonlar, döngüler, koşullu ifadeler …)

Java yüklemediğinizde çalıştıramayacağımız birçok uygulama ve web sitesi mevcuttur ve her geçen gün bunların sayıları artmaktadır. Java, hızlı ve güvenilirdir.

 

Arduino ile Elektronik Kodlama:

Arduino; kullanımı kolay, açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikro denetleyici prototipleme platformudur.

Açık kaynak ifadesi, yazılımın kaynak koduna ve donanım bilgilerine erişiminin serbest olması ve isteğe göre değiştirilebilmesi anlamındadır.

Baskılı devresi, şematik tasarımı, PC üzerinde çalışan derleyicisi, kütüphaneleri ve tüm detayları ile internet ortamında paylaşılmaktadır.

Arduino platformunda, Atmega ailesinden mikro denetleyiciler kullanılır.

Arduino programlama dilinde Processing’de olduğu gibi C ve C++ dillerinde kullanılan söz dizimi kullanılmıştır. Bu söz dizimini daha önce kullanan bir dil ile çalışmış kişiler, kolaylıkla arduino ortamına alışmaktadır.

Arduino kartı ve yazılımı ile çeşitli devre elemanlarını çalıştırıp durdurabiliriz ve aynı zamanda devre elemanlarından geri dönüş değerleri okuyup yorumlayabiliriz. Ayrıca iletişim protokolleri ile bağlı olduğu bilgisayar veya diğer kartlar ile haberleşmelerini de sağlayabiliriz.

 

Fusion 360 ile Dijital Tasarım:

Autodesk, Fusion 360 yazılımı bulut tabanlı sistemi de destekleyerek birçok meslek grubuna 3 boyutlu tasarım ve üretim alanında çözüm sunuyor. Yazılım, genel olarak 3 boyutlu modelleme, modeller üzerinde deformasyon ve revizyon imkânları, başka 3D tasarım programlarına veri transferi, parametrik modelleme ve görsel sunum imkânları sunmaktadır. Birden fazla parçadan oluşan ürünlerin montajı gibi üst düzey çözümler de sunan yazılımda tasarlanan ürünler, üretime uygundur ve CNC, 3D printer vb. üretim sistemleri ile kullanılabilir.

Autodesk Fusion 360 Programı, özgür ve esnek bir biçimde yüzey ve katı modellemeye imkân sağlamaktadır. Aynı şekilde, üretilen tasarımların ölçülü ve üretime yönelik olmasının yanı sıra, parametrik (tasarımın her aşamasına müdahale edilebilen) yapısıyla da güçlü bir tasarım aracı haline gelmiştir.

 

AppInventor ile Mobil Uygulama Geliştirme:

App Inventor, Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen, programlama konusunda tecrübesi olmayan kimselerin kullanması için yapılmış olan ve android uygulaması geliştirmesine olanak sağlayan bir uygulama geliştirme platformudur. En önemli özelliği “drag and drop” yani “sürükle ve bırak” şeklinde programlanabilmesidir. Sürükle ve bırak yöntemiyle programlanmasından dolayı küçük yaştaki çocuklar tarafından da kullanılabilmektedir.